tisdag 13 oktober 2015

En kycklingfavorit med dijon och parmesan

Det här receptet har funnits med mig i massor av år och gått från ett festligt fredagsrecept, till ett vardagsrecept och tillbaka igen. Jag gör det lite när som helst helt enkelt och uppskattar smaksensationen som blir av de olika ingredienserna lika mycket varje gång. Fick receptet av en kollega en gång efter en konferens i Åre. Det ett minne av en fin middag, från en tid som inte längre finns. Fanns i något parallellt universum så sitter vi alla där tillsammans ändå. Hasse skojar och häller diskmedel i diskmaskinen. Åke och Pentti garvar. Tobias och jag teamar upp oss, Gunnar dricker någon konjak för mycket. Anna, Micke och Anna skrattar. Och Johan styr upp middagen tillsammans med Thomas medan mörkret och snön faller.

Hur som, sätt ugnen på 200 grader så kör vi igång.

Detta behöver du: 
1 pkt fryst bladspenat
4 kycklingfiléer
2.5 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
1-1.5 msk dijonsenap
2 dl parmesanost
Citronpeppar

Så här gör du: 
1. Tina bladspenaten.
2. Smörj en ugnsfast form.
3. Krama ur vattnet noggrant och lägg i botten på formen.
4. Krydda kycklingfiléerna i citronpeppar.
5. Koka upp hönsbuljongen med lite mindre än 1 dl vatten.
6. Pressa i två vitlöksklyftor. Tillsätt dijonsenap. Häll i matlagningsgrädde. Koka upp och låt puttra en stund.
7. Lägg kycklingfiléerna över bladspenaten. Slå såsen över kycklingarna.
8. Strö parmesanosten överst och skjuts in i ugnen.

Serveras med fördel med pasta, en tomat- och rödlökssallad och en flaska italiensk syrah.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar