söndag 27 september 2015

Fredagsmat med koreanska undertoner

Oj, så gott det här var!

Var hemma i slutet av veckan på grund av en envis förkylning som gjorde mig matt och stum. Efter en dag av idel vila så började jag dag två gå igenom det berg av tidningar som byggts upp under flera veckors tid då helgresor och stressiga morgnar lämnat många tidningar olästa. I senaste numret av Buffé fanns det här receptet som jag rev ur men som nu slängs på direkten i samband med att jag lägger upp det här. Perfekt förrätt, särskilt så här i slutet av september när det inte går att förneka att sensommaren går mot sitt slut.

Älskar den här brytpunkten och ingredienser som kyla, ljus, syrliga äpplen, mustiga grytor, vedsprak och en känsla av att alt går till vila och att sommarens skörd konserverats, torkats och bevarats för mörkare årstider. Om inte november fanns vore livet fantastiskt. Den månaden, och dess strapatser, kan man dock glömma för en stund när man avnjuter den här förrätten:

Halstrad pilgrimsmussla med blomkålspuré och brynt sojasmör

4 personer

Du behöver: 

300 g pilgrimsmusslor
1 blomkålshuvud
1/2 dl ättiksprit
1 dl socker
1 dl (rostade) hasselnötter
1/2 dl crème fraiche
1/2 mak äppelcidervinäger (eller annan vinäger, själv tog jag vitvins)
1 msk japansk soja
2 msk forellrom (tog själv Kalixrom)
rapsolja, smör
färsk dill till garnering (hade jag inte heller utan hoppade över)

Så här gör du: 

1. Koka upp ättika, socker och 2 dl vatten i en kastrull. Låt svalna.
2. Bryt av några blomkålsbuketter (cirka 50 g) och skiva dem tunt. Lägg blomkålen i ättikslagen och låt dem stå i minst en timme.
3. Rosta nötterna och hacka dem sedan grovt.
4. Skär upp resten av blomkålshuvudet och koka i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter.
5. Mixa blomkålen i en matberedare. Tillsätt vinäger, crème fraiche och salt och peppar och mixa allt till en slät konsistens.
6. Smält 25 gram smör på låg värme. När det blivit gyllene tillsätter du sojan och ställer åt sidan.
7. Torka musslorna med hushållspapper och stek dem i olja, cirka en halv till en minut per sida. Krydda med salt och peppar. Tillsätt 1 msk smör mot slutet och ös musslorna med smöret.
8. Fördela purén på tallrikarna. Toppa med pilgrimsmusslor, picklad blomkål och rom. Ringla över det brynta sojasmöret och strössla över nötterna. Garnera eventuellt med dill.

Så gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar