fredag 29 januari 2016

Fylld gratinerad aubergine

När jag 19 år gammal flyttade från den lilla ort på landsbygden utanför Jönköping där jag växte upp till en förtätad, komplex, varm och färgsprakande stad vid Viktoriasjöns strand i Tanzania ändrade sig väldigt många saker. Jag blev mer komplex och mina smakhorisonter vidgades. Jag upptäckte auberginen och det var något av det godaste jag ätit.

Sittandes i små hyddor, samtalandes med kvinnor, ofta änkor som försökte få tillvaron i ett patriarkalt samhälle att fungera ändå, ätandes mat på golvet, med händerna på tunna emaljfat var en otrolig upplevelse. Ibland frustrerande, ibland himelsk och ibland vedervärdig. Maten var allt som oftast exakt densamma dag för dag och när jag försökte förklara för mina tolkar att där jag kom ifrån fanns det något som hette kokbok och det var en bok med olika recept på hur man kunde variera sin mat, så stirrade de häpet på mig.

Avbrott i den enahanda matkulturen var välkomna och stekt aubergine och sval avokado var himmelriket för mig som var så van vid att laga mat utifrån mejeriprodukter och stod lätt handfallen inför oplockade kycklingar och berg av kokbananer. Nåväl, smakupplevelsen av aubergine finnas allt sedan dess kvar, tätt tätt förankrat intill mitt hjärta. Jag längtar alltid tillbaka och det är en stor sorg och glädje på samma gång.

I senaste numret av Buffé fanns det här receptet som jag gillade men absolut kommer utveckla framöver.

Det här behöver du: 

3 auberginer
ca 150 g färsk chorizo eller salciccia (jag kommer ta lite mer nästa gång jag lagar detta)
1 liten gul lök
2 tomater
1 tsk majsstärkelse (vet inte vad detta är, tog idealmjöl istället)
1 dl grädde (komer ta lite mindre nästa gång jag lagar)
1 msk färskpressad citronjuice (jag kommer nog addera på lite skal nästa gång)
50 g riven parmesan
olivolja, smör
salt och peppar

Så här gör du: 

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela auberginerna på längden och lägg dem med stekytan uppåt på en plåt. Pensla några matskedar olivolja på snittytan. Ugnsbaka i 25 minuter.
3. Skrapa ut köttet ur korvarna. Skala löken. Grovhacka tomaterna.
4. Låt auberginerna svalna lite och gröp sedan ut dem.
4. Stek korvhack och lök i olivolja i cirka fem minuter. Strö på majsstärkelse och rör om.
5. Blanda tomathack med aubergineinnanmätet och rör ner detta i stekpannan. Fräs i ytterligare i några minuter.
6. Tillsätt grädde och citronsaft, salt och peppar. Låt koka i några minuter.
7. Fördela röran i aubergineskalen. Strö över parmesan och gratinera i ugn i cirka tio minuter.

Ätes med fördel tillsammans med det ICA hade recept på i samma nummer: rostad potatis och kanske lammspett med örtsmör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar